Title Image

Vragen

Heb je vragen over het materiaal van Avontuurlijk Kosmisch, onze werkwijze, de ingrediënten of andere onderwerpen? De antwoorden op veelgestelde vragen vind je hieronder.

 

Kun je geen antwoord vinden op je vraag? Mail ons dan even via info@avontuurlijk-kosmisch.nl

Hebben jullie echt kosmisch materiaal ontwikkeld voor peuters en onderbouwers?

De wereld verkennen en begrijpen is typisch iets voor de midden- en bovenbouwer. Avontuurlijk kosmisch is er ook voor de ontdekker. En weet je waarom? We ervaren dat ook jonge kinderen hongerig zijn naar nieuwe woorden en zeker als ze te maken hebben met hun wereld. We ervaren dat ook jonge kinderen willen ontdekken hoe de wereld werkt. Voor de peuters en de onderbouwers ontwikkelden we verhalen en zetten we uitnodigende activiteiten op een rij, we zien dit als een voorbereiding op kosmische opvoeding en onderwijs. Of: kosmische educatie.

Wat is een kosmische les?

Een kosmische les start met jouw verhaal, je vertelt veel (kennis) over weinig. Je gaat dus echt de diepte in. De kinderen luisteren. De les duurt ongeveer 10 minuten. Na de les nodig je kinderen uit te reageren en vragen te stellen. Na jullie gesprek reik je kinderen ideeën aan zodat ze op onderzoek uitgaan. Je helpt ze goede vragen te stellen en plannen te maken. Ook reik je ze materialen aan waarmee ze aan de slag kunnen.
Een kosmische les geef je bij voorkeur aan het begin van een werkperiode.

Wat is een kosmische vertelling?

In een kosmische vertelling staan twee zaken centraal: kennis en jouw persoonlijke betrokkenheid. In ongeveer 5 minuten vertel je over een onderwerp. Je deelt kennis, zorgt voor nieuwe woorden en laat je eigen verwondering merken. Een kosmische vertelling is iedere keer anders en kan niemand voor jou bedenken. Je eigen ervaring met “iets” staat centraal, jouw verwondering inspireert de kinderen.

Hoeveel kosmische lessen geef je per week en per onderwerp?

Je geeft elke week minimaal een kosmische les. Omdat een onderwerp zes tot acht weken duurt, geef je dus minimaal zes kosmische lessen.

Komen alle kerndoelen en tussendoelen aan bod?

Natuurlijk. En meer. We gebruikten de bouwstenen van curriculum.nu om de kerndoelen en de eindtermen te checken.

Is burgerschap opgenomen in Avontuurlijk Kosmisch?

De taak van de mens is het bereiken van vrede en het in stand houden van het evenwicht in de natuur. Natuurlijk is burgerschap een onderdeel van Avontuurlijk Kosmisch. De elf beschreven bouwstenen komen allemaal aan bod.

Is begrijpend lezen opgenomen in Avontuurlijk Kosmisch?

Begrijpend lezen is zoveel meer dan het oefenen van strategieën. Begrijpend lezen oefen je vooral door verschillende, gevarieerde teksten te lezen over een onderwerp. En door voor te lezen. We hebben boekenlijsten opgenomen zodat jij kunt zorgen voor een rijk aanbod.

Geef je alle aanbiedingen die gesuggereerd worden?

Nee zeker niet. We zien liever veel over weinig dan oppervlakkige aanbiedingen. Jij selecteert door wat je signaleert in je groep. En vergeet niet, het doen van onderzoek door kinderen in de midden- en bovenbouw levert veel op. Naast jouw aanbiedingen besteed je veel tijd aan het begeleiden van het werken van de kinderen. Je helpt hen zodat ze zelf mindmaps, tijdlijnen, werkstukken en classificaties kunnen maken.

Wat is een mooie-zinnen-pot?

Als je lezen wilt promoten in je groep dan zijn boeken nodig. Dat wist je natuurlijk allang. Wij denken dat je meer wilt. In de handleiding hebben we tips opgenomen. Hier lichten we er een uit: de mooie-zinnen-pot. Nodig kinderen uit om mooie zinnen te verzamelen in de pot. Geef de pot een mooi plekje. Kies een vast moment in de week of op de dag waarop je geniet van de zin. Praat over de zin. Droomt over de zin. Ontdekt uit welk boek de zin komt. En ja, je kunt er ook een lesje spelling aan verbinden. Dat hoeft niet hoor.

Wat is een seizoenswandeling?

Elk seizoen maak je samen met de kinderen een wandeling door de buurt van de school. Tijdens de wandeling sta je stil op dezelfde plekken en op seizoensafhankelijke plekken. De kaders van je wandeling zijn iedere keer hetzelfde: natuur, cultuur, tijd en ruimte. Een voorbeeld van een plek waar je iedere keer stilstaat is bijvoorbeeld een oude boom. Hieraan zie je goed de verschillen tussen de seizoenen. Een seizoensafhankelijke plek is bijvoorbeeld de ginkgo. Deze boom staat in veel nieuwbouwwijken en is een van de eerste loofbomen.
Vergeet ook niet even stil te staan bij een kunstwerk in de wijk, de korstmos die op de stoep groeit, de zomerbloemen in de berm, de bijen op een schermbloem, de galwespen op een eikenblad en de meeuw in de lucht. Bereid je wandeling goed voor en kies. Less is more.

Wat kan ik met de blauwe kaart met de transparante cirkel?

In de doos met middenbouwmaterialen vind je een blauwe kaart met een transparante uitsparing. Deze kaart gebruik je op een landkaart. Welke iconen zie je in de cirkel en wat betekenen deze? De kaart past bij het werkje Landkaart uit het onderwerp Aarde.

Sommige doosjes zitten erg vol. Waarom is dat?

De werkjes zijn zo compleet mogelijk gemaakt. Vind je het doosje te vol? Dat snappen we helemaal. Je hoeft natuurlijk niet direct het hele doosje in je kosmisch kabinet te zetten. Begin eenvoudig en vul het doosje gaandeweg aan.

Hoe doe je dat? Leg het werkje zelf eerst even uit. De codering op de achterkant helpt je daarbij. Bekijk met welke kolommen en/of rijen je wilt starten in de groep. Deze kaartjes leg je op een dienblad in het kosmisch kabinet. Het houten doosje dat nu niet meer compleet gevuld is, zet je bij je eigen spullen of je bureau.
Nu je het werkje zelf uitgelegd hebt, weet je hoe je het uit kun breiden. Wanneer een kind helemaal geboeid geraakt is en honger heeft naar meer, voeg je een kolom toe.